Hjemløse katter er et problem
Du var kanskje ikke klar over det, men hjemløse katter er et stort problem i Norge. Dyrebeskyttelsen Norge redder rundt 7000 katter hvert år som ikke har en eier. Dette er dyr som i mange tilfeller er underernærte og/eller har behov for veterinærhjelp.
Tiltak som ID-merking og kastrering er viktig
I løpet av tre år, kan i teorien en hunnkatt formere seg til 20 000 katter! Ettersom det i Norge ikke er krav om verken ID-merking eller kastrering vil problemet vokse om du som eier ikke tar ansvar.
Ved å kastrere katten din vil du bidra til å holde bestanden nede, derfor anbefaler vi at alle katter som ikke skal brukes til avl blir kastrert. Les mer.
At dyret ditt er ID-merket er også viktig. I situasjoner der vi får inn skadde katter, katter som er på rømmen eller i tilfeller der katter er blitt stjålet kan vi enkelt kontakte eieren. Les mer.
Om du oppdager en hjemløs katt
Oppdager du en katt du mistenker er på rømmen eller ikke har en eier er det flere ting du bør gjøre. Dette bør du gjøre FØR du tar katten inn og fôrer den.
I det øyeblikket du tar inn en mistenkt hjemløs katt, blir du ansvarshavende for katten. Husk at de fleste katter har ikke gått særlig langt fra der de bor og i motsetning til det mange tror, trenger ikke en katt å bli mishandlet eller vanskjøttet for å flytte. Katter kan velge å ha flere eiendommer de patruljerer. De kan ordne seg med flere trapper der de finner ut at de blir fôret. De kan også finne på å flytte inn der dører og vinduer står åpne uten at det betyr at de ikke har det bra der de kommer fra.
Forhør deg med naboer og personer i nærmiljøet. Heng gjerne opp plakater og bruk kanaler som sosiale medier. Annonse i lokalavisa er også er fint tiltak. Du kan også ta med katten til en veterinær, politiet eller dyrebeskyttelsen, de har en skanner som kan se om katten er ID-merket. Har den et ID-merke er det enkelt å komme i kontakt med eieren.