Vektøkning når katten er kastrert
Vektøkning hos kastrerte katter er noe vi opplever ofte. Kastrerte katter vil lettere legge på seg både på grunn av endring i hormonell status og på grunn av nedsatt revir-trang som er en stor del av aktiviteten til fertile hannkatter. En kastrert katt får økt appetitt samtidig som behovet for energi reduseres, resultatet blir da at katten legger på seg og blir overvektig.
Faktisk viser statistikken at rundt halvparten av alle katter her til lands er overvektige. Fedme er skadelig for katter og risikoen for helseproblemer øker betraktelig ved kraftig vektøkning. Overvektige katter har lettere for å få diabetes, de blir gjerne mer inaktive og kan få problemer med ledd og muskler. I tillegg får de ofte fordøyelsesproblemer slik som forstoppelse. Du som katteier er ansvarlig for at dyret ditt har en god helse og et sunt kosthold. Derfor bør du sjekke kattens vekt regelmessig.
Hvordan slanker du katten din?
Det er ikke vanskelig å hjelpe katten din ned i vekt, men det tar som regel litt tid. Det første du bør gjøre er å begrense mengden mat den får. Dette må du gjøre gradvis – ikke for fort. Du skal aldri sulteslanke en katt og en katt skal ikke miste mer enn 2% av kroppsvekten ukentlig, alt over dette kan være skadelig.
På fôrsekken står det hvor mye mat du skal gi. Ikke gi mindre enn det som er anbefalt. Om du følger dette rådet og vekten fortsatt ikke reduseres, kan slankefôr være et godt alternativ. Ta en prat med veterinæren om du lurer på hva slags fôr som passer best for din katt.
Kutt ut godbiter! Selv om det koselig å gi katten noe den elsker vil dette kun bidra til å holde vekten oppe. Du gjør dermed katten en «bjørnetjeneste» ved å gi den godbiter. Katter kan godt spise rent kjøtt. Husk at hvis du gir annet enn kattematen, må du beregne mengden av dagsrasjonen kattemat som å trekkes fra.
Unngå vektøkning med aktiviteter
En kastrert katt vil bli roligere og dermed forbrenne mindre energi. Derfor må du som eier ta ansvar for å aktiviser katten og få den i bevegelse. Jo mer energi den forbrenner jo raskere ser du at pila på vekten går nedover. At katter er aktive er bare sunt. Et tips er å skaffe katteleker som kan gjøre den nysgjerrig og som bidrar til at katten beveger seg mer. Vi vet at dette kan være en tålmodighetsprøve og det er ingen ting som skjer over natta. Her må du rett og slett ta tiden til hjelp.
Ellers kan du også å prøve å ta med katten på turer, leke med den og la den få oppgaver som den må jobbe litt med. Du kan også flytte matskålen opp på en benk, bord eller hylle som gjør at den må bruke litt mer energi for å få spist. Det finnes også noe som heter «slow feeder». Dette er en matskål som er konstruert sli at katten må jobbe litt ekstra for å få tak i maten.
Hvordan vet jeg om katten min er overvektig?
Om katten din holder idealvekten kan du se midjen ovenfra, i tillegg skal du også kunne kjenne ribbeina over brystkassen. Om du må trykke/presse inn når du stryker/klapper den for å kjenne ribbeina er dette et tegn på overvekt. Lider katten din av «fedme» vil du ikke kjenne disse i det hele tatt. Er dette tilfeller ligger katten din mer en 15-20% over det som regnes som idealvekt. Er du usikker på om katten din er overvektig? Ta kontakt med Veterinærhuset Smådyrklinikk så vil vi undersøke katten din.
Følg oss på Facebook.